Според съобщението на Белия дом Обама ще участва в икономическата среща на върха на държавите от Г-20 в Санкт Петербург, но няма да има двустранна среща с Путин.

Мярката е в отговор на решението на Русия да даде временно убежище на издирвания в САЩ за шпионаж Едуард Сноудън. Тя отразявала и нарастващите възражения на Вашингтон към Москва по няколко други теми, сред които противоракетната отбрана, правата на човека, контрола над оръжията, търговските отношения, въпросите на глобалната сигурност, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Американският президент е включил в графика на пътуването си до Европа в началото на септември посещение в Швеция.

Зам.-съветникът по националната сигурност към Белия дом Бен Роудс каза, че решението на Русия от миналата седмица да пренебрегне САЩ и да предостави убежище на Сноудън само е влошило и без това трудните двустранни отношения.

"И тъй като има малки изгледи на срещата в Москва да бъде постигнат напредък по другите въпроси от дневния ред, президентът реши да отмени тези разговори", каза Роудс.

САЩ са уведомили официално руската страна за решението на президента, но не се предвижда телефонен разговор между двамата държавни глави.
В момента Обама е на двудневна обиколка из Калифорния.

"Ние сме разочаровани от решението на администрацията на САЩ да отмени планираната визита на Обама в Москва. Ясно е, че това решение е свързано със създадена не от нас ситуация със сътрудник на американските спецслужби Сноудън”, каза помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

"Самият проблем подчертава, че САЩ продължават да не са готови да градят отношения с Русия на равна основа”, каза още Ушаков.

САЩ дадоха да се разбере вече, че ако Русия даде политическо убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Сноудън, това може да навреди на двустранните отношения.